Els 5 pilars del yoga

Els cinc pilars del yoga, bases del yoga
T'ha semblat interessant? Comparteix:

Tot allò que potser mai t’han explicat, més enllà de la pràctica física

El yoga és molt més que exercici físic. El yoga és una ciència que parla de la vida, i ofereix eines perquè l’ésser humà reconnecti amb el que és essencial: la natura, amb gran humilitat i respecte cap a ella (i cap a nosaltres).

La finalitat del yoga és harmonitzar (unificar) tots els aspectes de l’ésser humà, amb la Vida que l’envolta.

Per a aconseguir aquest objectiu, el camí del yoga contempla cinc pilars, que han de ser atesos com a aspectes de nosaltres mateixes on tenir cura, no com a obligacions i restriccions. Com podem harmonitzar-nos, si ens prohibim o restringim? (breu pausa per reflexionar sobre la pregunta). Comencem:

1. Exercici adequat

El nostre vehicle, el cos, necessita moure’s per lubricar articulacions, músculs, tendons i teixits, millorar la circulació i estimular els òrgans interns. També cal mantenir la columna vertebral forta i flexible, ja que és el pilar principal del nostre cos i la base del sistema nerviós. La finalitat és mantenir el cos elàstic, fort, sa i vital, però sempre des de l’amor i el respecte. La vitalitat és la força que ens empeny a moure’ns en la vida, però és molt diferent de l’estrès que ens empeny a actuar, desgastant encara més el cos.

El yoga recomana la pràctica d’asana, realitzant les postures amb la tècnica correcta (respectuoses amb el cos), amb lentitud i presència, i mantenir-les durant un cert temps. La pràctica d’asana, a més de beneficiar el cos, ens ajuda a mantenir la ment focalitzada allà on volem, ja que durant tota la pràctica mantenim l’atenció recorrent i observant el cos. Però també podem sortir a caminar prenent consciència dels passos i les sensacions, ballar escoltant què es mou dins, i qualsevol activitat que estimuli i estiri el cos, amb consciència.

Adona’t que es parla d’exercici “adequat”, perquè tant un excés com un dèficit d’exercici és perjudicial per a la salut del cos.

2. Respiració adequada

La respiració és un procés de captació d’energia (inhalació) i depuració natural (exhalació). La respiració és, també, el pont entre el cos i la ment: una respiració lenta i pausada implica un estat mental tranquil i un cos relaxat; una respiració accelerada implica un cos tens i una ment agitada. Malauradament, la major part del temps no som conscients d’aquest procés, i tampoc utilitzem tota la capacitat pulmonar (respirem amb l’esquena corbada i el pit tancat). Per tant, no aprofitem plenament aquest procés energètic i depuratiu que ens revitalitza.

Actuant sobre la respiració produïm canvis en el cos i la ment. El yoga recomana la Respiració Completa, una respiració profunda i conscient que revitalitza el cos i la ment, i ens aporta força i vitalitat. Aquesta respiració aprofita tota la capacitat respiratòria del cos: tanc abdominal-pelvià, tanc toràcic-pulmonar, i tanc clavicular. Així, a més de captar gran quantitat d’energia, estimulem el nervi vague, directament implicat en el Sistema Nerviós Parasimpàtic (el de la calma), i estimulem el plexe solar, manyoc de nervis i gran reserva d’energia del cos.

Amb la pràctica d’asana, desencarcarem el cos per mantenir l’esquena dreta i el pit obert, a més de flexibilitzar els teixits interns implicats en la respiració. Les tècniques de respiració o pranayama, posen l’energia en moviment i revitalitzen tant el cos com la ment.

3. Relaxació adequada

La relaxació és vital i imprescindible, ja que és quan el cos es regenera (restaura òrgans i teixits), depura, i recarrega els magatzems d’energia. Normalment, aquests processos es produeixen quan dormim, però, avui en dia, quan dormim no sempre descansem. Si no deixem espai de descans al cos perquè es regeneri, el cos i la ment es mantenen en un estrès constant, que acaba desembocant en desgast i malalties. L’excés d’estats emocionals intensos, com la ira i la tristesa, també requereixen molt consum energètic del cos i requereixen descans.

El yoga proposa cuidar descans real del cos amb la relaxació profunda en la postura de Savasana (el cadàver). Aquesta relaxació ha de començar des de la part física, relaxant tots els músculs del cos, primer externs i després interns. A poc a poc, vas deixant que la relaxació penetri al camp mental, i la ment es va calmant. Finalment, perceps tot el cos conscient i relaxat, aquí i ara, entrant en el camp de la consciència. Uns pocs minuts d’aquesta pràctica de relaxació yòguica ens pot recarregar més (i donar més pau interior) que unes quantes hores de son sense descans. És imprescindible practicar la relaxació profunda al final de cada sessió de yoga, i durant el dia tants cops com necessitis: després de dinar, a mitja tarda…

4. Alimentació adequada

El yoga proposa cuidar l’alimentació mantenint-la senzilla i intuïtiva, consumint aliments nutritius, naturals i purs. Al cos li és familiar i pot processar millor els aliments naturals i frescos, sense conservants ni químics artificials. També millor el menjar orgànic i no modificat genèticament. Els aliments molt processats i desvitalitzats no ens nodreixen, i el consum excessiu de car és nociu pel nostre cos.

L’alimentació no és només el que mengem. El yoga recomana posar consciència en l’impacte sobre el medi ambient, consumint productes de proximitat i de temporada, i cultivats de forma respectuosa amb l’entorn. I, alhora, és important el com mengem: que en el moment de menjar estiguem tranquils, en un espai còmode, i mengem la quantitat que el cos ens demana.

5. Pensament positiu i meditació

M’agrada més parlar d'”higiene del pensament”. No estem parlant de pensar que tot és color de rosa i bonic, i rebutjar els pensaments i emocions que no ens agraden. NO. Els pensaments positius són els que beneficien a un mateix i als altres. Són aquells que sumen i ens permeten evolucionar. Un pensament positiu és, per exemple, adonar-se que ara mateix et sents molt enfadat/da, i decidir com vols expressar aquesta ira, per després atendre allò que t’ha generat ira.

Per poder meditar, abans cal ser conscient del flux de pensaments, per adonar-te i sorprendre’t de quins pensaments acostumen a aparèixer a la teva ment. D’aquesta forma, a poc a poc, t’aniràs identificant una mica menys amb els pensaments, i aniràs guanyant un petit espai de temps entre l’aparició del pensament i la reacció-acció davant del pensament. Aquest petit espai de temps és un tresor, que marcarà la diferència a la teva vida quotidiana, podent respondre de forma diferent a les situacions.

Durant molt de temps hem sentit que la meditació és el control de la ment, o deixar la ment en blanc. Res més lluny de la veritat, la meditació és un estat que apareix de forma natural després de practicar, durant bastant temps, l’atenció fixa o concentració de la ment. En l’estat meditatiu hi ha una absència de flux de pensaments, i la percepció es fusiona amb la realitat que t’envolta, percebent la divina presència darrere de tota forma de vida, i experimentat la fusió amb tot el que existeix.

La base: prendre consciència

Com ja hauràs vist, el yoga no proposa coses estranyes, sinó tot al contrari: el yoga busca cuidar-nos per reconnectar amb el que és essencial, amb el nostre vessant més humà i natural, en harmonia també amb el que ens envolta. Els cinc pilars demostren que el yoga és holístic, i abraça les principals esferes de la nostra vida quotidiana.

A mesura que vas posant en pràctica aquests pilars, vas descobrint des de capes més físiques i superficials, a capes més profundes i subtils. La mateixa pràctica et va guiant. Però, com tot, sempre s’ha de començar per la base: prendre consciència de cadascun d’aquests pilars, i aplicar petites modificacions que siguis capaç de sostenir.

Si encara no has fet els primers passos en el camí del yoga, i vols recórrer aquest camí juntes, anima’t a provar les classes de Hatha Raja Yoga amb Senda Ram:


T'ha semblat interessant? Comparteix:

Deja una respuesta

Scroll hacia arriba
Et puc ajudar?